TIPOVI VIDEO KABLOVA/KONEKTORA

****************************************************************************

VAŽNO OBAVEŠTENJE !!!

Poštovani čitaoci,

Veoma mi je drago da Vam saopštim da vaš komšija prelazi na novi, lepši, pregledniji sajt, mimo wordpress-a sa svojim domenom www.itkomsija.com

S tim u vezi, ovaj sajt više neće biti aktuelan i neće biti ažuriran.
Sve dosadašnje članke koje ste čitali i koje čitate ovde možete pročitati na novom sajtuwww.itkomsija.com , a takođe očekujte nove članke i moje aktivnije bavljenje blogom i fejsbuk stranicom IT KOMŠIJA gde mi možete pisati.

Želeo bih da se zahvalim svima koji su čitali ovaj blog za ovo vreme njegovog postojanja i  da se izvinim svima što veoma dugo nisam pisao ništa, jednostavno mi obaveze nisu dozvoljavale. Takođe, želeo bih da se izvinim ljudima koji su mi pisali na mejl, a nisam im odgovorio opet iz istih razloga.

Drago mi je što na neki način ponovo počinjemo sa ovom pričom na jednom višem nivou.
Do sledećeg čitanja,

Vaš IT KOMŠIJA !

*******************************************************************************

Sigurno se većina vas nekada zapitala čemu tačno služe oni silni konektori na pozadini grafičkih kartica, koji se identični mogu naći i na novijim televizorima, monitorima itd., a verujem da dobar deo vas koji zna da su u pitanju video konektori tj. konektori u koje se ubadaju video kablovi kojima se prenosi slika do vašeg monitora ili TV-a ne zna baš tačno u čemu je razlika između njih. U današnjem članku IT KOMŠIJE pokušaću ukratko da vam objasnim razlike između video kablova i njihovih mogućnosti.

No, da biste uopšte razumeli o čemu ću danas da pričam, valjalo bi da vam pojasnim šta znače neki osnovni pojmovi.

Piksel – Najsitnija tačkica na ekranu od kojih je sačinjen čitav displej tj. čitava slika koju vidimo. Svaki piksel je obojen jednom bojom.
Rezolucija – Broj piksela(tačkica) na ekranu. Izražava se najčešće kao broj piksela u širinu puta broj piksela u visinu ekrena. Na primer 1920×1080 ,gde je 1920 broj piksela(tačkica) u širini ekrana,a 1080 broj piksela u visinu ekrana. Što je rezolucija snimka koji gledamo veća, to je slika oštrija i detaljnija.

Frekvencija osvežavanja(Refresh rate) – Kao što znamo, pokretna slika tj. video je sačinjen od niza nepokretnih sličica koje se jako brzo smenjuju i nama daju iluziju pokretne slike. Refresh rate predstavlja broj sličica u jednoj sekundi koji se prikaže na našem displeju. Izražava se u hercima(Hz).

1

POLEĐINA GRAFIČKE KARTICE SA VIDEO PORTOVIMA

Krenimo od najstarijeg tipa video kabla ka najnovijem.

VGA/D-Sub

Najstariji tip video kabla koji još uvek koriste mnogi ljudi kod nas. Prenosi isključivo analogni signal rezolSONY DSCucije do 2048×1536 piksela i frekvencije osvežavanja do 85Hz. Iako rezolucija koju je u stanju da prenese deluje impresivno, na svim novijim monitorima će slika preneta putem njega biti pomalo mutna i ne toliko oštra.Kvalitet signala opada sa dužinom kabla i poprečnim presekom.

DVI

Postoji nekoliko različitih vrsta DVI kablova.

DVI-I (single link ili dual link) – Prenose i analogni i digitalni signal. Single link kablovi prenose signal rezolucije do 1920×1200 piksela,frekvencije osvežavanja do 60Hz, dok dual link DVI-I kablovi su u mogućnosti da prenesu signal rezolucije 42560×1600 na 60Hz frekvencije osvežavanja. Velika prednost DVI-I kabla jeste što je prenosio i analogni i digitalni signal, te ste korišćenjem jeftinog pasivnog adaptera mogli izbeći neprijatne situacije gde se tip konektora na izvoru signala(npr. grafička kartica) ne poklapa sa ulaznim konektorom na vašem displeju(monitoru).

DVI-D(single link ili dual link) – Prenose isključivo digitalni signal identičnih rezolucija kao i DVI-I, dakle 1920×1200 @ 60Hz za single link, odnosno 2560×1600 @ 60Hz za dual link.

DVI-A kabel jedva da se ikad koristio, te nije vredan detaljnijeg pomena. Prenosio je isključivo analogni signal.

3

KLIKNI DA UPOREDIŠ RAZLIČITE VRSTE DVI KONEKTORA

HDMI

Širko rasprostranjen danas. Takođe postoji u više različitih „revizija“.

Pored video signala, prenosi i audio signal tj. zvuk.

HDMI 1.4 – Najrasprostranjeniji danas, što kod PC računara, što kod ostalih audio/video uređaja kao na primer televizora. 5Podržava višekanalni audio, ethernet signal do 100Mb/s i tako inkorporira video,audio i internet u jednom kabelu. Podržava maksimalnu rezoluciju od 4096 x 2160 piksela,frekvencije osvežavanja 30Hz, kao I stereoscopic 3D.

HDMI 2.0 – Novi HDMI standard, ne toliko rasprostranjen. Podrazumeva sve isto što I HDMI 1.4 s tim što je sposoban preneti 32 kanalni audio signal i video signal rezolucije 4096 x 2160 piksela,frekvencije osvežavanja od čak 60Hz. Kontektor izgleda identično kao I HDMI 1.4

DisplayPort 1.2

Najnoviji standard za prenos slike i zvuka.

Podržava sve isto što i HDMI 2.0 i ne razlikuje se mnogo od njega. Jedna od prednosti DisplayPort-a u odnosu na HDMI jeste što se može konvertovati u BILO KOJI DRUGI standardni konektor uključujući čak i VGA!6

Još jedna manje bitna razlika je u tome što je DisplayPort „royalty free“ odnosno ne zahteva nikakvu novčanu nadokanu nikome ukoliko se odlučite da ga implementirate u neki vaš uređaj.

No, stvari u vezi DisplayPort-a će postati mnogo interesantnije sa dolaskom DisplayPort 1.3 standarda koji će nam omogućiti prenos slike u 8K rezoluciji tj. 7680×4320 piksela na 60Hz frekvencije osvežavanja, Stereoscopic 3D u 4K(4096 x 2160) rezoluciji i takozvanu „Adaptive Sync“ tehnologiju koja će u mnogome smanjiti lagove i „screen tearing“ efekat u video igrama.

Treba napomenuti da HDMI i DisplayPort imaju i svoje „mini“ verzije konektora koje se od „običnih“ ni po čemu ne razlikuju osim po fizičkoj veličini.

Nadam se da sam ovim člankom uspeo da vam pojasnim suštinske razlike između video kablova i njihovih konektora.

Pišite mi vaše predloge za sledeće članke na itkomsija@hotmail.com

Do sledećeg članka,

Vaš IT KOMŠIJA.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s