ZAMENA PASTE NA PROCESORU

****************************************************************************

VAŽNO OBAVEŠTENJE !!!

Poštovani čitaoci,

Veoma mi je drago da Vam saopštim da vaš komšija prelazi na novi, lepši, pregledniji sajt, mimo wordpress-a sa svojim domenom www.itkomsija.com

S tim u vezi, ovaj sajt više neće biti aktuelan i neće biti ažuriran.
Sve dosadašnje članke koje ste čitali i koje čitate ovde možete pročitati na novom sajtuwww.itkomsija.com , a takođe očekujte nove članke i moje aktivnije bavljenje blogom i fejsbuk stranicom IT KOMŠIJA gde mi možete pisati.

Želeo bih da se zahvalim svima koji su čitali ovaj blog za ovo vreme njegovog postojanja i  da se izvinim svima što veoma dugo nisam pisao ništa, jednostavno mi obaveze nisu dozvoljavale. Takođe, želeo bih da se izvinim ljudima koji su mi pisali na mejl, a nisam im odgovorio opet iz istih razloga.

Drago mi je što na neki način ponovo počinjemo sa ovom pričom na jednom višem nivou.
Do sledećeg čitanja,

Vaš IT KOMŠIJA !

*******************************************************************************

Zamena termalne paste na procesoru svakako spada u osnovne stvari vezane za održavanje vašeg računara. Međutim, iz iskustva znam da mnogi ljudi ne znaju da je zamena paste posle određenog vremena neophodna i da kuliranje ovog problema može dovesti u najboljem slučaju do drastičnog pada performansi vašeg računara usled neadekvatnog transfera toplote sa procesora na hladnjak.

Šta je termalna pasta i čemu služi?

Termalna pasta je neprovodno, nekapacitivno, jedinjenje velike termalne provodnosti. Stavlja se između procesora i hladnjaka u cilju efikasnijeg transfera toplote sa procesorskog čipa na hladnjak. Vremenom se ovo jedinjenje stvrdne i drastično izgubi svoju termalnu provodnost što dovodi do većeg zagrevanja procesora, a kada to zagrevanje dostigne određenu granicu, pad performansi računara je neminovan. U ekstremnim situacijama računar se sam gasi kako bi sprečio „kuvanje“ procesora. Benefiti zamene paste su višestruki: niža temperatura procesora(osigurava stabilniji rad procesora), tiši ventilator hladnjaka, duži vek trajanja procesora itd… Po mojim iskustvima, pastu treba menjati jednom godišnje ukoliko su jeftinije paste u pitanju ili jednom u 2-3 godine ukoliko se stave neke od vrhunskih pasti. U današnjem članku IT KOMŠIJE ću pokušati što bolje, koliko je to moguće pisanim rečima, objasniti kako da sami zamenite termalnu pastu na vašem desktop računaru, jer je krajnje banalan proces u pitanju.

1. Prva stvar koju trebate da uradite jeste da isključite ventilator vašeg hladnjaka sa matične ploče. Dakle jednostavno             isključite kabel koji ide sa vašeg ventilatora na konektor na matičnoj ploči. Konektor na ploči je uglavnom označen sa           CPU_FAN, ima 4 pina(iglice) i izgleda ovako:

1

KLIKNI NA SLIKU ZA UVEĆANJE

  1. Nakon toga potrebno je da skinete hladnjak zajedno sa ventilatorom sa vašeg proceosora. Verujem da većina naroda kod nas ima fabričke hladnjake Intel-a ili AMD-a, a princip njihovog kačenja na ploču se nije menjao sigurno čitavu deceniju.

-Kod Intel-a imamo  4  takozvane „žabice“ na krajevima hladnjaka koje trebamo okrenuti u smeru na koji pokazuje strelica na svakoj „žabici“ i nakon toga jednostavno odvojite hladnjak sa procesora. Možda odvajanje bude išlo malo teže ukoliko je pasta jako zapekla. To izgleda ovako:

2

KLIKNI NA SLIKU ZA UVEĆANJE

– Kod AMD-a postoje dve metalne  „zakačaljke“ koje su zakačene na plastični nosač hladnjaka koji je fiksiran na matičnu ploču. Iznad jedne od tih „zakačaljki“ postoji ručica kojom se otpuste odnosno zatežu „zakačaljke“. Dakle, prvo se otpusti ručica, a zatim se „zakačaljke“, prvo jedna, pa druga otkače sa plastičnog nosača hladnjaka fiksiranog za ploču. Nakon što ste obe „zakačaljke“ otkačili sa plastičnog nosača na matičnoj ploči, jednostavno odvojite ceo hladnjak sa procesora. Možda odvajanje bude išlo malo teže ukoliko je pasta jako zapekla. To izgleda ovako:

3

KLIKNI NA SLIKU ZA UVEĆANJE

  1. Nakon što ste uspešno odvojili vaš hladnjak sa procesora, potrebno je dobro očistiti procesor i donji deo hladnjaka od stare paste koja se najverovatnije skorila. Ove površine je najbolje očistiti 90% ili 70% medicinskim alkoholom. Alkohol nanesite na krpicu ili čačkalicu za uši, nikako direktno na procesor, pa njome obrišite staru pastu sa procesora i hladnjaka. Pogledajte kako izgleda stara, skorela termalna pasta na procesoru.4

 KLIKNI NA SLIKU ZA UVEĆANJE

  1. Sledeći korak jeste nanošenje nove paste. Moja preporuka su paste „Arctic MX-4“ ili „Arctic Silver 5“, no bilo koja jeftinija će odraditi posao neko vreme. Oko pravilnog nanošenja postoje razne kontraverze vezane za metod nanošenja. Zapravo, pravilan metod zavisi od paste koju koristite, no da ne komplikujem. Manje – više svi metodi daju slične rezultate.
    Na sredinu procesora nanesite paste veličine zrna graška, dakle veoma malo i tu se priča oko nanošenja završava.5

 KLIKNI NA SLIKU ZA UVEĆANJE

  1. Vratite hladnjak na procesor na koji je nanešena nova pasta i ona će se sama razmazati pod pritiskom hladnjaka. Kod Intel-a samo pritisnite „žabice“ nazad u svoje rupe, dok kod AMD-a zakačite prvo jednu „zakačaljku“ za plastični nosač na ploči, pa drugu, i na kraju vratite ručicu u početan položaj kako bi se hladnjak adekvatno pričvrstio za procesor.
  1. Priključite četvoropinski kabel ventilatora nazad u svoj konektor na matičnoj ploči, najčešće označen sa CPU_FAN.

Trudio sam se da vam što detaljnije objasnim kako da sami ovo izvedete, iako je to pisanim rečima prilično teško. Treba napomenuti da ukoliko posedujete neke od ozbiljnijih ne-fabričkih hladnjaka za procesor, savet oko skidanja i vraćanja potražite u njegovom uputstvu na internetu.

Slobodno postavljajte pitanja ukoliko vam pojedini detalji nisu jasni.

Lajkujte IT KOMŠIJU na fejsbuku! https://www.facebook.com/itkomsija?fref=ts

Pišite mi vaše savete na itkomsija@hotmail.com

Do sledećeg članka,

Vaš IT KOMŠIJA.

Advertisements

5 thoughts on “ZAMENA PASTE NA PROCESORU

  1. Znaci kompjuter je mnogo poceo da koci, igrice rade 5-6 minuta lepo i posle toga pocinju da koce nenormalno cak i Counter Strike 1.6. Pasta nije menjana dostaaa dugo tako da li je to problem zbog paste ili? Odgovorite sto pre, unapred HVALA!

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s